• Hurtig levering & gratis fragt ved køb over 349 kr
  • Kvalitet, omsorg og viden

Pas på din kat på den bedste måde

For en sund kat er...

Normal kropstemperatur 38,0-39,3 grader

Normal hjertefrekvens 120-140 slag/minut

Normal åndedrætsfrekvens i hvile 10-30 åndedrag/minut

At vælge foder til kat

Når du beslutter dig for, hvad du skal servere din kat, er der meget at tænke på, og med alle de valgmuligheder, der findes, kan det virke som en ren foderjungle. Skal katten spise vådfoder eller tørfoder - eller måske begge dele? Hvad skal den ældre kat spise, og findes der specielt foder til kastrerede eller steriliserede katte? I vores foderguide kan du læse mere om forskellige typer af foder, deres funktioner og indhold. Vi håber, at den vil være til hjælp, når du skal vælge kattemad til din elskede kat!

Til foderguiden >>

Almindelige helbredsproblemer

Følgende oplysninger er hentet fra Din dyredoktor.

Tandproblemer

Tandproblemer hos kat er almindelige. Det er ikke altid, at det bemærkes, at katten har ondt i munden. At dyrene holder op med at spise, fordi det gør ondt, er en myte. Hulrum er mindre almindelige, men tandsten og tandtab forekommer desto oftere.

  • Stomatit - Stomatit er en kronisk meget smertefuld inflammation i mundslimhinden. Slimhinden bliver mørkerød og bløder let. Det findes i forskellige former, men fælles for alle er den kraftige smerte.
  • Tandresorption - Tandresorption kaldtes tidligere FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) og er en progressiv sygdom, som kan blive meget smertefuld. Resorption er en proces, hvor tandens bulkvæv nedbrydes gradvist og gradvist blottede tandens nerver og blodkar.
  • Inflammation - Inflammation i tandens støttevæv begynder ofte med inflammation i tandkødet (gingivitis) og kan derefter, hvis den ikke behandles, skride frem til parodontitis (tandtab), hvor rodhinden og benet omkring tanden ødelægges.

Forebygg tandproblemer

  • Tandbørstning skal være sjovt - For at det skal være lettere kan man forsøge at få katten til at synes, det er noget positivt. Giv katten sin yndlingsgodbid på en tandbørste, så den bliver glad for at se den. Giv katten godbidder og byg op på proceduren trin for trin med at for eksempel løfte på læben, gnide på en tand og så videre. Lad det tage tid. Læn tandbørsten cirka 30 grader mod tandkødsranden og børst med korte eller cirkulære bevægelser.
  • Tandpasta - Brug ikke tandpasta beregnet til mennesker. De indeholder masser af stoffer, der ikke er gode for din kat. Brug i stedet almindeligt vand. Let tandsten kan reduceres ved regelmæssig tandbørstning. Men hvis det går for langt, skal du kontakte en dyrlæge, der vil fjerne tandstenen under narkose.

Kastration

Link til Din dyredoktor

De fleste katte i Sverige bliver kastreret, både hanner og hunner. At sterilisere en hunkat har mange virkninger udover, at hun ikke kan få unger efter sterilisationen. En steriliseret hun kan ikke blive ramt af livmoderbetændelse og tumorer i eller på æggestokkene. Hvis det gøres på det rette tidspunkt, mindskes risikoen for brysttumorer også.

En kastreret hankat bliver som regel mere rolig. Den holder sig mere hjemme og havner derfor ikke lige så let i slagsmål med andre katte. Du undgår også en kat, der "dukker" urin både inde og ude for at markere territorium. Derudover undgår du at bidrage til uønskede killinger. Bagsiden af kastrationen er dog risikoen for overvægt, hvilket kan være en fare for kattens helbred. Men der findes specielt foder, du kan give, og du kan også sørge for at aktivere katten. Den største bagside ved kastration er risikoen for overvægt, hvilket kan være en fare for kattens helbred.

Katteinfluenza

Link til Din dyredoktor

Symptomer debuterer normalt mellem 2 til 6 (10) dage efter infektionen er overført, men nogle katte får kronisk katteinfluenza med varierende grad af ubehag.

Ofte ses et eller flere af følgende symptomer:

  • Hævelse i næsen (næsetop)
  • Rennende næse og øjne.
  • Nysen og hoste.

Katteinfluenza kan også vise sig som sår i munden, nedsat appetit, feber og påvirket almentilstand. Hos få individer kan katteinfluenza udvikle sig videre til en sekundær nedre luftvejsinfektion (lungebetændelse).

Hvis det kun er en virusinfektion, er behandlingen primært en understøttende behandling ved at:

  • Katten får tilstrækkelig ernæring.
  • Hold øjne og næse rene
  • Lad katten blive indendørs og i hvile.

Kattens appetit afhænger af, at den kan lugte. Ved katteinfluenza forringes lugtesansen ofte, hvorved kattene ofte får nedsat appetit. Det kan hjælpe mange katte at få serveret dåsemad, som gerne opvarmes lidt inden servering (lunken dåsemad lugter mere end tørfoder).

Obs - katten skal ikke gives medicin uden recept fra dyrlægen. Nogle medicin, især dem der er beregnet til mennesker, kan forårsage forgiftning hos katte.

Sårpleje

Link til Din dyredoktor

Forskellige typer sår hos kat

Bidesår

Dette er den mest almindelige årsag til sår hos katte. Hvis din kat har fået et bidesår, skal du være ekstra omhyggelig. Hvis bidesåret er meget overfladisk, og bidet ikke har trængt igennem huden, kan det være nok med almindelig sårpleje derhjemme. Bidesår, der er gået igennem huden, kan føre til infektion, der kræver behandling..

Abscesser

Ubehandlede bidesår kan føre til abscesser. Abscesser skyldes kroniske sår, såsom rivsår, hvor der er kommet bakterier i, og som derefter er helet sammen og blevet til en absces. En absces kan briste, hvorved der ofte kommer tyk og dårligt lugtende væske ud. Katten har ofte ikke det godt og mister undertiden appetitten.

Allergiske reaktioner og hypersensitivitet

Det er ikke ualmindeligt, at katte får kløe, der fører til sår, eller at de får hudlæsioner, der klør. Kløe skyldes ofte ting som ny tæppe i kurven, ny kattegrus, ny hårspray eller flåtbid og andre parasitter. Killinger kan også reagere på den mad, de spiser.

Akutte skader

Akutte skader opdages normalt med det samme, men ikke altid. På en langhåret kat kan det tage tid, før man ser såret. Det kan også være, at man efter et stykke tid opdager, at katten har et sår eller blod på poten, eller at den ikke vil støtte sig på en pote. For større sår, f.eks. når huden flækker, kan man overveje en hudtransplantation. Sådanne sår vil altid være inficerede med bakterier. Derfor er hygiejne, sårpleje og smertelindring vigtigt. Det er vigtigt at komme hurtigt til dyrlægen.

Øremider

I øregangen er øremider den mest almindelige årsag til kløe og sår.
Tegn på andre sygdomme
Hudlæsioner kan nogle gange være det første tegn på sygdomme andre steder i kroppen, såsom i immunsystemet eller andre organer. Et dårligt helende sår kan være en tumor i huden.

Hvad kan jeg gøre selv?

Små sår og rifter på din kat kan du ofte tage hånd om selv. Det vigtigste ved behandling af sårskader er, at såret bliver rent, ellers er der risiko for komplikationer, især infektioner.

Hav altid saltvand, bandage, bomuld og kompresser derhjemme, samt såkaldt vetflex, som du lægger udenpå bomuldslaget.

  • Vask rent - Brug saltvandsopløsning til at vaske såret rent. Det er vigtigt at gøre såret rent grundigt, enten ved at skylle det rent eller vaske det med et kompres eller en bomuldsbold gennemvædet i sårrens. Indtørret blod og snavs i pelsen opløses med lunkent vand og tørres af. Kompresser fungerer normalt bedre end bomuld, da de ikke sidder fast i såret som bomuld kan gøre. Det letter rengøringen, hvis du klipper håret væk ved såret. Det er vigtigt at være meget forsigtig, når du klipper tæt på huden, så der ikke opstår yderligere sår. Undgå at vaske åbne sår med antiseptiske midler som jodopax, da de ikke kun dræber bakterieceller, men senere også helingsceller.

Brug krave eller krave
Kig regelmæssigt på såret i nogle dage, selvom det ikke ser så alvorligt ud ved første øjekast, da der kan dannes infektioner. Det er godt at kontrollere temperaturen efter en sårskade. Din kat må ikke slikke på såret, før det er helet. Så kan såret blive værre eller inficeret. Brug krave, hvis det er nødvendigt.